streda 5. októbra 2016

erasmus.ee (IV: dominanty južného Estónska)



Zámok Sangaste 

Čarovná stavba údajne inšpirovaná anglickým Windsorom. Ako inak, obkolesená lesmi a udržiavaná ľuďmi, ktorí to tu zbožňujú. Je to taký pekný kútik na zemi, ktorý sa snáď najviac oplatí zažiť na jeseň. Obdivujúc farebné lístie nostalgicky poletujúce v chladnom vetre upozorňujúcom na blížiacu sa zimu, človeka priam nabáda zamotať sa do teplej deky a s vareným vínom a dobrou knihou usalašiť v niektorom z mnohých výklenkov...

Suur-Munamägi (alebo "Veľká Vajcová Hora")

Nuž keď diovke zo stredného Slovenska poviete, že najvyšší bod Baltských krajín dosahuje 318 m.n.m, neradno ho príliš horou nazývať. Tobôž ešte veľkou. Túra na vrchol tohto zeleného vajíčka zaberie snáď celých 15 minút. Do ďalšieho levelu to ľudomilní Severania posunuli postavením 29-metrovej vyhliadkovej veže. Nebudú sa predsa pozerať len na kmene stromov. S Anapurnou sa to veru rovnať nemôže, ale aspoň sa človek pri výstupe príliš nezapotí.


Jaskyne Piusa

Jaskyne vytesané za účelom ťažby piesku, ktorý sa následne využíval na výrobu skla. Zaujímavý zážitok, pri ktorom si človek uvedomí, aké môžu byť netopiere pre niekoho exotické zvieratká. Pozorujúc čiernu bodku, kdesi v ďalekých útrobách hladkých stien, a z nej prameniace nadšenie svojich medzinárodných kamarátov som sa nedokázala ubrániť pocitu hrdosti na svoju rodnú zem a krásy, ktoré ukrýva pod svojim povrchom. Každopádne, toto bolo niečo veľmi odlišné od našich podzemných katedrál a veľmi piesčité, čo prinúti človeka pokloniť sa ľudskému úsiliu.


Taevaskoja


Prechádzka lesom, popri rieke Ahja, nás zaviedla až k pieskovcovej stene pochádzajúcej z čias devónskych. Okrem milovníkov lesných prechádzok si tu preto na svoje prídu hlavne geológovia a iní šutromili vyžívajúci sa v milióny rokov starých kamienkoch. Nám ostatným, čo s nimi sotva hodíme žabku na vode, postačili aj pekné výhľady a bujná fantázia.


Alatskivi Castle


Na východe krajiny, neďaleko Čudského jazera leží ďalšia zo stavieb, pri ktorej človek uvažuje či sa v tejto malej krajine titulom "zámok" trošku neplytvá. Ja by som to premenovala na kaštieľ a pokojne sa ihneď nasťahovala. Múzeum Eduarda Tubina, najuznávanejšieho estónskeho hudobného skladateľa dodalo starým priestorom výnimočnú atmosféru. Melancholické tóny jeho symfónií človeka razom preniesli do celkom inej doby. 


Peipus / Čudské jazero 


Piate najväčšie jazero Európskeho kontinentu. Obrovská mokrá hranica medzi Estónskom a Ruskom. Kedysi zdroj obživy mnohých rybárov z okolitých dedín dnes živí najmä ruskú stranu, kvôli prísnym nariadeniam Európskej Únie snažiacej sa zachovať aspoň minimum života v týchto voľakedy na ryby bohatých vodách.

About the Author

Dobroslav

Author & Editor

Možno neskôr

0 komentárov:

Zverejnenie komentára

 

© 2015 - Distributed By Free Blogger Templates | Lyrics | Songs.pk | Download Ringtones | HD Wallpapers For Mobile