utorok 22. júla 2014

Zásady turistiky- vždy pripravení!

Turistika je definovaná ako špecifická forma cestovania spojená s aktívnym pohybom, konaná za účelom poznávania, zaisťovaná pomocou odborných technických znalostí a vedomostí. A práve tie vedomosti dokážu niekedy zmeniť hroznú situáciu k znesiteľnej.
Keď sa už raz ocitnete na hrebeni toho ktorého slovenského masívu, zvyčajne je napríklad búrka to posledné, čo si prajete. Rovnako, pred svojimi siahodlhými túrami človek len nerád myslí na nebezpečenstvo vyvrtnutého členka. Nehody môžu mať objektívne príčiny (snehové či skalné lavíny, nevhodné počasie, hmla...) alebo byť zapríčinené osobou, ktorá sa v teréne pohybuje. Podľa hesla vždy pripravení však nie je od veci spomenúť si popredu niekoľko zásad, tipov a fínt a dúfať, že budeme schopní nehodám sa vyhnúť.



Plán a príprava túry
Pravdepodobne sa Vám to zdá úplne samozrejmé, ale niekedy nám tie najsamozrejmejšie veci dokážu vyšumieť z hlavy a teda to pre istotu zopakujem: vždy si dopredu poriadne pripravte plán túry. Celková dĺžka v km a hlavne v hodinách dokáže byť veľmi nápomocným ukazovateľom náročnosti. Prevýšenie, druh terénu a stupeň obtiažnosti sú rovnako dôležité i keď niekedy dopredu nemilo vystrašia! Za zváženie stoji vytvoriť si aj niekoľko alternatívnych trás v prípade nepriechodnosti tej ktorej cesty, možnosť použitia lanovky, spoje a podobne. Rovnako nie je na škodu zistiť si možnosti prenocovania v ubytovniach po ceste. A pravdaže: uložte si do mobilov telefónne čísla horskej služby. Na to by ste neprišli, však?

Pohyb v prírode
Priznám sa bez mučenia, pri niektorých bodoch nasledujúcej state som si musela pomôcť internetom. Bolo to vskutku zaujímavé čítanie. Len teraz rozmýšľam, že sa do hôr len pre istotu už nikdy nevyberiem. Pretože ten kto sedí pred televíziou nepotrebuje pomoc horskej služby! Ale keby sa niekto predsa len odhodlal:


  • výber trasy musí byť vždy prispôsobený zdatnosti turistov (v tomto bode sa vám na našom blogu nahorybezkondicky.blogspot.sk snažíme pomôcť)
  • informovať sa u horskej služby (alebo pána, ktorý ide z opačnej strany) o priechodnosti chodníka
  • Počasie! Počasie! Počasie! Pozor naň, rýchlo sa mení.
  • snehom pokrytý chodník nad pásmom lesa a bez tyčového značenia je veľké NIE
  • ,,A prví budú poslední a poslední budú prví!" alebo: turisti z najslabšou kondíciou by mali stúpať prví, tí najzdatnejší by sa mali držať vzadu. Rovnako tempo pochodu by sa malo prispôsobiť najpomalším.
  • mysli na to, že dostať sa na vrchol je len polovica trasy, musíš sa dostať aj späť a preto je dôležité včas zahájiť návrat (rovnako, ak sa nemôžete vrátiť späť- domov, do hotela... - je vašou povinnosťou niekomu to dať vedieť
  • a teraz veľmi dôležité: túry sa začínajú zavčas rána, sedmospáči, a vždy minimálne vo dvojici!
Výbava turistu
oblečenie: viac vrstiev (teplota klesá každých 100 metrov o 0,6-1 C) 
obuv: vhodné topánky podľa náročnosti terénu (nie žabky ani topánky na podpätu)
batoh: náhradné oblečenie (v prípade premoknutia, spotenia...), fľaša s nápojom, jedlo, čiapka, rukavice, pršiplášť, mapa, izolačná fólia, čelovka, lekárnička,  taška na odpadky, krém proti UV žiareniu, okuliare, vreckový nožík, mobil

Povinnosti turistu(tým myslím Vás)
Rešpektovať isté zásady spoločenského správania v bežnom živote sa vypláca. Ležiac pri chodníku v horách, dúfajúc, že sa nás niekto vyberie hľadať si pravdepodobne uvedomíme, že tam sa to vypláca ešte viac. Dodržiavajme teda v každom prípade pokyny horskej služby. Uzavretý chodník je uzavretý a koniec debaty. Riaďme sa výstražnými, informačnými a inými zariadeniami súvisiacimi s našou bezpečnosťou v horskej oblasti. Správajme sa tak aby sme neohrozovali život, zdravie a majetok seba ani iných osôb. Okamžite ohlásme horskej službe poškodenie zdravia alebo nezvestnosť inej osoby a uhraďme horskej službe náklady spojené so záchrannou činnosťou alebo pátraním. 
A samozrejme, zdravme sa navzájom! 




Nevhodné počasie- letné búrky
Najvyššia frekvencia bleskov je vo výške 1500-2000 m.n.m, čo nie je nič príjemné najmä pre turistu, nachádzajúceho sa na hrebeni s podobnou nadmorskou výškou. Búrka je vraj nebezpečná ak je bližšie ako 3 kilometre. Naopak, v túre môžeme pokračovať, ak je od nás vzdialená viac ako 10km. Ako malí, ste si iste prešli rýchlokurzom ako odhadnúť vzdialenosť búrky. Ak nie: spočítajte čas v sekundách medzi bleskom a hromom a čas vydeľte tromi. 
Ak Vás búrka dostihne, platí niekoľko zásad v rámci prevencie pred úderom blesku. Treba vypnúť mobilné telefóny, odložiť kovovú výstroj, sadnúť si v podrepe na izolačnú podložku (batoh, karimatka...), opustiť miesto kde je kovovými lanami zaistená stena (reťaze), dodržiavať minimálnu vzdialenosť 3 metre medzi osobami. 


Snažila som sa teda to moje hľadanie uviesť v akejsi ucelenej podoby. Dúfam, že Vám to pomôže v budúcich dobrodružstvách.
V skratke, veľa zdaru! 


About the Author

Velislav

Author & Editor

Možno neskôr

0 komentárov:

Zverejnenie komentára

 

© 2015 - Distributed By Free Blogger Templates | Lyrics | Songs.pk | Download Ringtones | HD Wallpapers For Mobile