streda 12. októbra 2016

Ako ísť na EVS a neprísť o rozum


EVS (alebo EDS, čiže Európska Dobrovoľnícka Služba) je pojem v našich končinách už pomerne známy. V krátkosti však ide o jeden z projektov financovaných Európskou Úniou, ktorý umožňuje mladým ľuďom cestovať a rozvíjať ich schopnosti prostredníctvom účasti na konkrétnych projektoch. Obvykle ide o prácu s deťmi, seniormi či ľuďmi so zdravotným postihnutím. Keďže už názov prezrádza, že sa jedná o dobrovoľníctvo, plat nečakajte no aspoň náklady na život by mali byť z veľkej časti pokryté.

Na jar roku 2016 so sa akousi zvláštnou zhodou náhod ocitla medzi uchádzačmi o účasť na projekte v Ruskom meste Kirov. Na moje veľké prekvapenie mi začiatkom leta oznámili, že som prijatá a tak sa všetko vybavovanie mohlo začať. 
Výdobytky modernej techniky dnes človeku umožňujú bárzčo a organizácie spolupracujúce na medzinárodnej úrovni ich obvykle aj vo veľkom využívajú. Keď však príde na komunikáciu so slovenskými úradmi, niekedy ani veľká dávka trpezlivosti nestačí. 

Vec sa má nasledovne. Po ukončení štúdia štát stráca povinnosť platiť za človeka odvody do zdravotnej poisťovne. To ale neplatí pre uchádzačov o zamestnanie zaregistrovaných na úrade práce. Tam vás však vysokou pravdepodobnosťou (ako aj mňa) pri zmienke odchodu do zahraničia (a to hneď na niekoľko mesiacov) pošlú, povedzme, že kade ľahšie. Uvedomme si však jednu vec. Aj keď to môže znieť trochu nepravdepodobne, ani tie prívetivé a nanajvýš sebaisto a rozhodne vystupujúce dámy zodpovedné za našu štátnu administratívu často nevedia úplne všetko. Ba priam naopak, keď sa povie "Európska únia" a záležitosti s ňou spojené, vyzerá to, že nikto nevie vôbec nič. To je na druhej strane zistenie, s ktorým sa už dá pracovať. 

Mne vybavovanie veľmi uľahčila moja vysielajúca organizácia Mladiifo, ktorá na svojej stránke všetkých informovala:
"Ak bol dobrovoľník pred vycestovaním evidovaný na úrade práce, odporúčame ostať v evidencii. Ak nebol, odporúčame sa zaevidovať. Dobrovoľník sa zúčastňuje projektu EÚ mimo územia SR, preto mu nevzniká povinnosť osobne preukazovať aktívne hľadanie zamestnania počas projektu v zahraničí (nemusí sa chodiť na úrad hlásiť a stále môže ostať v evidencii, podľa Zákona o službách zamestnanosti § 34 odsek 8). Ostať v evidencii je výhodné, pretože zdravotné poistenie počas projektu bude platiť na Slovensku štát a rovnako dobrovoľník bude môcť mať Európsky preukaz zdravotného poistenia."

Na dobré slovo však dnes dá len málokto, preto je vždy lepšie poistiť sa aspoň tou jednou inkriminovanou stranou daného Zákona vytlačenou z internetu. S ňou v ruke už ani ten najvynaliezavejší úradník nenájde argument, dostatočne dobrý, aby sa vás zbavil.

V mojom prípade som si to teda nakoniec nejako vydupala a už o dva dni neskôr sme sa, ja, môj veľký červený kufor (a aj zachovaný preukaz poistenca) šinuli do sveta za novým dobrodružstvom.

O tom ale viac v Dobroslavových ruských denníkoch.

About the Author

Dobroslav

Author & Editor

Možno neskôr

0 komentárov:

Zverejnenie komentára

 

© 2015 - Distributed By Free Blogger Templates | Lyrics | Songs.pk | Download Ringtones | HD Wallpapers For Mobile