streda 28. septembra 2016

Estónsko chutí ako Brita kook...

...alebo Ako nouze naučila nejen Dalibora housti, ale aj Dobroslava piecť

Priznám sa, že recepty, varenie či pečenie nie sú práve mojou parketou. Degustáciu si užívam oveľa viac. Vďaka tomu som na svojich kaviarňových potulkách narazila na Britu. Priam to nabáda k príbehu o starej Estónke, čo mi pootvorila dvere do sveta gastronómie svojej krajiny. Pravda je však, ako aj sám život, oveľa prozaickejšia. Brita je koláč. Koláč ale tak znamenitý, že si ho jednoducho nemôžem nechať iba pre seba. Takže pre veľký úspech...

cca 60 minút                                STREDNÁ                                   9-12 porcií
    náročnosť   




INGREDIENCIE

Cesto
1  celé vajce
3  žĺtka
150g  masla
100g  cukru
1  PL vanilkového cukru
250g  múky 
2  ČL prášku do pečiva

Meringue
3  bielka
100g  jemného cukru 
50g  mandľových lupienkov

Plnka
400ml  šľahačkovej smotany
200g  jemného tvarohu
50g  jemného cukru
400g  malín

POSTUP
  1. Predhrejte rúru na 175°. Do menšieho plechu (približne 25cm) dajte papier na pečenie, ktorý následne vymastite maslom. Ja som maslo vynechala.
  2. Rozpustite maslo a nechajte vychladnúť. Zatiaľ vyšľahajte vajce, žĺtka a cukor. Pridajte maslo, múku a prášok do pečiva. Miešajte ďalšie 2-3 minúty. Cesto by malo byť jemné a lepkavé. Rovnomerne ním vysteľte pripravený plech s papierom na pečenie. Cesto je pomerne husté a lepkavé. Najjednoduchšie sa roztláča mokrými prstami.
  3. Vyšľahajte bielka s cukrom. Naneste vyšľahaný meringue na cesto pripravené na plechu a posypte mandľovými lupienkami. Pečte 40 minút. Po upečení vyberte z rúry a nechajte vychladnúť. Lupienkov, čo hrdlo ráči, žiaden strach.
  4. Pripravte plnku. Najskôr vyšľahajte smotanu s cukrom. Keď sa začne hustnúť, pridajte tvaroh a pokračujte v miešaní, kým sa všetko nespojí.
  5. Ideme do finále! Opatrne prerežte cesto cez stred, aby sa rozdelilo na dve rovnaké časti. Spodná s cestom, vrchná s meringue. Na spodnú časť s cestom rozlejte pripravenú plnku. Na ňu poukladajte pripravené maliny a zakryte vrchnou časťou cesta (meringue). Nechajte 2 hodiny odstáť na chladnom mieste. Viac malinami tiež nič nepokazíte ;)
Dobrú chuť!

Nezabúdajte, že kreativite sa medze nekladú a práve improvizácia robí z varenia umenie ;) 

About the Author

Dobroslav

Author & Editor

Možno neskôr

0 komentárov:

Zverejnenie komentára

 

© 2015 - Distributed By Free Blogger Templates | Lyrics | Songs.pk | Download Ringtones | HD Wallpapers For Mobile