pondelok 19. septembra 2016

erasmus.ee (I: Estónsko)

Za živa v E-stónsku, po smrti v nebi. Aj tak by sa dala opísať skúsenosť medzinárodného študenta z tejto neveľmi známej severskej krajiny plnej IT špecialistov a všakovakých startupov. 

1. TALLINN / baltic Hipsterville


Hlavné mesto Estónska predstavuje takmer všetko, čo nepokojná duša cestovateľa potrebuje pre život na jednom mieste. Rozmanitá architektúra - od stredovekého starého mesta, cez barokový Kadriorg vybudovaný pre Katarínu I. Ruskú, až po výškové business centrá najmodernejšieho vzhľadu. K tomu more, parky, dobré spojenie so svetom... To všetko prešpikované hipsterskými kaviarňami, reštauráciami, dizajnovými obchodíkmi, podnikavými ľuďmi využívajúcimi priaznivé podmienky na realizáciu svojich kreatívnych nápadov. 

2. TARTU / pod velením študentov


Zhmotnený sen introvertného študenta. Z každého rožku trošku sa dá nájsť v tomto mestečku plnom študentov zo všetkých kútov sveta. Nečudo, že to tam človeku veľmi ľahko prirastie k srdcu. O tom však o niečo detailnejšie v časti druhej: o Estónsku a živote v Tartu

3. PÄRNU / summer capital 


V Baltskom mori sa dá kúpať! Pre našinca to môže znieť nepravdepodobne, ale je to tak. Navyše to počas letných horúčav môže byť celkom príjemné. Pärnu je prototypom prázdninového mestečka (o čom svedčia aj mierne nadsadené ceny), kde sa musí páčiť asi každému. Upravené pláže a parky, množstvo služieb a stále viac turistov sú preň viac než charakteristické.

4. VILJANDI / Estónska Východná a Miyazaki 

Strategická poloha v južnej časti krajiny dodáva tomuto bujne vegetáciou obrastenému mestečku svojský kopčekovitý ráz, čo sa v krajine, kde najvyšší bod (Suur Munamägi, v preklade "Veľký vajcový vrch") dosahuje úctyhodnú výšku 318 m.n.m., nevidí často.

5. KURESSAARE / Stredozemie Severu


Krátkych 30 minút na trajekte a ocitnete sa v inom svete. Dovolenková atmosféra dýcha z každého rohu tohto malebného ostrovného mestečka. Behom pár minút vás vďaka svojej jedinečnej architektúre, parkom a reštauráciám prenesie na miesta zdanlivo na míle vzdialené od reálneho života. Pre ďalšie objavovanie jeho okolia však bude nevyhnutná motorizovanosť. To však platí pre väčšinu územia tejto neveľkej krajiny (viď. III: Národné parky Lahemaa a Soomaa).


Toť úvod do tajov jednej z krajín slávneho Pobaltia, ktoré ma však natoľko uchvátilo, že sa k nemu v ďalších príspevkoch ešte určite vrátim. Dovtedy však želám všetkým veľa zdaru v jeho objavovaní. Žiaden strach, vrhnite sa do toho, nebudete sklamaní! 

About the Author

Dobroslav

Author & Editor

Možno neskôr

1 komentárov:

 

© 2015 - Distributed By Free Blogger Templates | Lyrics | Songs.pk | Download Ringtones | HD Wallpapers For Mobile