štvrtok 29. septembra 2016

erasmus.ee (III: Národné parky Lahemaa a Soomaa )

LAHEMAA a Viru raba

Národný park nachádzajúci sa na severe Estónska, necelú hodinu autom od Tallinnu. Tí viac šťastní, motorizovaní jedinci si môžu vychutnať všetky krásy tejto oblasti, vrátane jej prímorských častí, ktoré sú pre obyčajného smrteľníka odkázaného na vlastné nohy a verejnú dopravu úplné tabu.

Ako ste sa ale určite správne dovtípili, my cestujeme low cost, preto sa žiadne auto nekonalo. Nič to, jedna z najkrajších častí parku, Viru raba, je dostupná aj autobusom. 

Keďže Tallinn je úžasné mesto, ktoré sa vždy oplatí navštíviť, vyrazili sme skoro ráno a rozhodli sa stráviť doobedie v civilizácií. Okolo obeda sme sa však už pobrali na autobusovú stanicu a nasadli na autobus uháňajúci tuším niekam do Rakvere. Nebudem klamať, všetko jedno nám nebolo. Jediné, čo sme vedeli bolo, že vystupujeme o nejakú hodinu na mieste s poetickým názvom Loksa tee. (Áno, je to zastávka uprostred diaľnice, cez ktorú potom treba prebehnúť. Nič čo by správny turista nezvládol!)

Loksa tee - zastávka autobusu
Podarilo sa, našli sme, vystúpili, kúsok prekráčali popri ceste a dostali sa na inkriminované miesto. Musím však priznať, stálo to za to. Kopce to síce nie sú, ale aj lesy a močiare majú niečo do seba.

Pohľad z vyhliadky.
Nezaháľame a aj po ceste študujeme ;)
Veľa lesa.
Posledný pohľad na Tallinn a ide sa domov.

SOOMAA 

Národný park nachádzajúci sa v juhozápadnej časti Estónska. Pre bežného človeka bez špecializovanejšieho prírodovedného vzdelania je zaujímavý najmä začiatkom jari, počas tzv. piateho ročného obdobia.

člnkovanie uprostred lesa
Voda vtedy zvýši svoju obvyklú hladinu aj o 5 metrov, čo je však úplne prirodzené a miestny ekosystém, rovnako ako jeho obyvatelia sú na to dávno zvyknutí, čiže im malé záplavy nespôsobujú zbytočné vrásky na čele. 
Navyše je to príležitosť pre rozvíjanie turizmu v oblasti, preto nie je nijak nezvyčajné vidieť ľudí člnkujúcich sa uprostred lesa či niekomu priamo pod oknom. 

Dostať sa do tohto parku je ale o niečo náročnejšie ako pri Laheme. Kedže žiadne autobusy (o vlakoch ani nehovoriac) široko ďaleko nestoja, organizované výlety a auto sú jediné možnosti, ktoré sem človeka dopravia. 

So slnkom je všetko krajšie
Krajina plná kontrastov
Na nás sa počasie začiatkom jari poriadne vybláznilo
Voilà, malé nahliadnutie do krás prírody estónskych národných parkov. Je ich požehnane a určite majú čo ponúknuť aj náročnejšiemu turistovi. Nuž a najväčšia výhoda? Určite sa pri ich preliezaní nezadýchate! :)
Viac o krásach tejto ďalekej krajiny v časti štvrtej: dominanty južného Estónska.

About the Author

Dobroslav

Author & Editor

Možno neskôr

0 komentárov:

Zverejnenie komentára

 

© 2015 - Distributed By Free Blogger Templates | Lyrics | Songs.pk | Download Ringtones | HD Wallpapers For Mobile